Az online pszichológiai tanácsadás előnyei

  • Önnek nem kell utaznia, kényelmesen, biztonságot nyújtó otthonában tudja elmondani legféltettebb titkait, végiggondolni problémáit. Így időt és energiát spórolhat. Ezen kívül pénzt is, hiszen nekem sem kell magánrendelőt bérelnem.
  • A szolgáltatás teljesen anonim, mivel Ön otthonából veszi idénybe, akár legszűkebb környezetének sem kell tudnia, hogy segítségre van szüksége. A beszélgetésünket csak Ön és én látjuk és halljuk, számíthat teljes diszkréciómra.
  • Ön saját igényei (problémája természete és személyes szimpátiája) alapján tud szakembert választani.

Az online tanácsadás hátrányai

  • Mivel a szakember és a kliens fizikailag távol eshetnek egymástól, ez a segítési forma nem alkalmas súlyos pszichés betegségek kezelésére (nem adott a közvetlen közbe avatkozás lehetősége). Pl. öngyilkossági szándék, sok éve fennálló, diagnosztizált alkalmazkodási- és személyiségzavarok esetén.
  • További nehézséget okozhat hogy a kamera és a monitoron megjelenő kép nem esik egybe, így nehéz a szemkontaktust fenntartani.  Az kamera és a monitor távolsága azt a hatást keltheti, mintha a terapeuta valami mást nézne. Ez kezdetben zavaró lehet.
  • Az internetkapcsolat szakadozhat, ami kellemetlenségeket okozhat.

Habis Melinda

felnőtt klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta,

pár- és családterapeuta jelölt

 

A pszichológia iránti érdeklődésem nagyon mélyen gyökerezik, ezért már a gimnázium alatt kortárs-segítő képzést végeztem. Egyértelmű volt hogy pszichológia szakra felvételizem, ami azonban elsőre nem sikerült, így az élet más területein is kipróbáltam magamat.

A pszichológia szakot végül 2003 és 2008 között végeztem el az igen gyakorlatorientált és emiatt méltán jó hírű Károli Gáspár Református Egyetemen. Tanulmányaim mellett már ekkor „érdemi munkát” akartam végezni, így a Kék Vonal Gyermekkrízis alapítványnál dolgoztam önkéntesként.

2008-tól a Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Gondozójában dolgozom pszichológusként, ahol a leghétköznapibb problémáktól a legsúlyosabb pszichés betegségekig mindenre van példa. Munkakörömhöz elsősorban a pszichoterápia és a diagnosztika tartozik.

Klinikai munkámhoz az egyetem alatt tanultakat sokszor kevésnek éreztem, ezért 2008 és 2012 között klinikai és mentálhigiénés felnőtt szakpszichológus diplomát szereztem a Pécsi Tudományegyetemen. A képzés során elmélyíthettem ismereteimet a legkülönbözőbb pszichés betegségekkel, azok okaival és kezelésével kapcsolatban. Emellett bővítettem az általam használt pszichoterápiás módszerek eszköztárát, hiszen 2012-ben személyközpontú terapeuta is lettem. Jelenleg család és párterapeuta szakképzésre járok.

 

Hitvallásom, módszereim

 

Úgy gondolom, hogy életünk számtalan változást, kihívást tartogat számunkra, könnyen előfordulhat tehát, hogy valamivel elakadunk, külső szempontokra van szükségünk a továbblépéshez. Minden személy más, eltérő utak vezetnek tehát az adott probléma megoldásához. Személyközpontú terapeutaként az egyén erőforrásainak fejlesztésére, küzdésmódjainak támogatására helyezem a hangsúlyt. Hiszek abban, hogy mindenkiben benne lakozik a megoldás, az én dolgom csak annyi, hogy szakmai tudásom és empátiás hozzáállásom segítségével támogassam ennek megtalálásában. Az általam alkalmazott módszert minden esetben az adott klienshez és problémához szabom. Az egyént mindig annak kapcsolatrendszerében vizsgálom, igyekszem viselkedését összefüggéseiben megérteni, melyhez dinamikus elemeket is használok. 

 

Habis Melinda

felnőtt klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta, pár- és családterapeuta jelölt 2008 óra dolgozom pszichológusként, magányos illetve párkapcsolati kudarcaik feldolgozásához szakmai segítséget kérő kliensekkel, valamint félresiklott párkapcsolatok rendbehozásával. Azt gondolom, hogy a modern kor egyik legnagyobb nehézsége, hogy magunkhoz hasonló társat vagy barátokat találunk. Ezt nagyban megkönnyítheti egy internetes társkereső, ismerős kereső oldal használata, hiszen leszűkíti a szükséges próbálkozások és a lehetséges kudarcok számát. Az internetes kapcsolatfelvétel nyomán kialakult szimpátia pedig jó kezdet lehet a személyes találkozáshoz. Korábban magam is sokat bajlódtam, mire megfelelő társat találtam, akivel immár 6 éve élek kiegyensúlyozott házasságban. Az ide vezető út azonban számomra is rögös volt, sőt azt vallom, minden kapcsolatért folyamatosan meg kell dolgozni. A hétköznapok szürkeségében, mókuskerekében is szükséges időt és energiát fordítani a párunkra, a közösen megszerzett élményekre, hogy kapcsolatunk kiállja az idő próbáját.